It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Birkeallergi

Mange danskere lider af en eller anden form for allergi. Man anslår at ca. en million danskere lider af en form for høfeber. Det er i denne kategori at man også finder birkeallergi.

Birkeallergi er en såkaldt luftvejsallergi, hvor du får en allergisk reaktion når du indånder luftbårne stoffer som du ikke kan tåle f.eks. pollen.

Birketræet er et udbredt træ i Danmark og hører til den kategori, der hedder løvfældende træer. Du kan genkende birketræet på dets bark, der kan være hvid, gråligt eller rødlig.  Birk ligger i toppen, når det gælder at frigive den træpollen som allerflest voksne danskere er allergisk overfor.

Birkeallergi

Hvad er symptomerne på birkeallergi?

Der er en del symptomer på birkeallergi som du skal holde øje med. For en luftvejsallergi som birkeallergi, skal du holde øje med om du får følgende symptomer:

 • Gentagne nys
 • Tilstoppet næse
 • Kløe i næse og øjne
 • Løbende næse og øjne
 • Træthed og dårlig søvn.

Det er individuelt, hvornår, hvor meget og hvordan man får en allergisk reaktion. Derfor er det vigtigt, at du holder godt øje med disse symptomer, så du er sikker på, hvad du reagerer på når du reagerer på det.

Hvad kan forværre din birkeallergi?

Du kan trøste dig med, at sæsonen for birkeallergi er relativt kort, men dog intensiv på grund af de mange birketræer i Danmark, og på grund af den store spredningsradius af pollen fra birketræerne.

Birketræet er en stor spreder af pollen. Da pollen netop er luftbåren, kan alt udendørs havearbejde forværre din allergi betydeligt, specielt hvis du har birketræer i din have, og du er ude en varm, tør og småblæsende forårsdag.

Nogle af de ting du selv kan gøre for at forebygge din pollenallergi er, at mindske din eksponering for luftbåren pollen- selvom det er svært. En af de bedre måder du kan minimere din birkeallegi på er ved at tørre tøj indenfor i tørretumbleren- så det ikke får pollen på sig.

Sæsonen for birkeallergi

Sæsonen for birkeallergi er fra april-maj. Birkeallergi er altså en allergi, der forløber over en relativt kort periode.

Hvordan diagnosticerer man birkeallergi? – Priktest eller blodprøve

Du kan ikke diagnosticere dig selv med allergi overfor birkepollen, det er derfor du skal tage til lægen og blive udredt for, hvad det er du er allergisk overfor. Lægen stiller diagnosen på baggrund af din sygehistorik og de symptomer du fortæller om. Den endelige diagnose stiller lægen enten ved en priktest, eller en blodprøve.

 • Priktesten er en allergitest, hvor lægen påfører små stik på huden, der indeholder allergener. Din hud vil reagere efter ca. 15 min, hvis du er allergisk.
 • Blodprøven afslører om dit blod indeholder specifikke antistoffer. Dette kræver dog at din blodprøve bliver sendt til et laboratorium for at blive undersøgt.

Forebyggelse og behandling af birkeallergi med antihistaminer

Du kan tage antihistaminer når du kan mærke din allergi. Disse kan du få i håndkøb på apoteket. De fungerer på den måde at de går ind og blokerer for histaminens virkning i kroppen, der altså er det stof, der giver dig en overfølsomhedsreaktion i kroppen.

Når en birkeallergiker for eksempel bliver eksponeret for pollen fra birk, reagerer immuncellerne ved at frigive en masse stoffer inklusiv histamin. Det er derfor godt at tage antihistaminer, inden man får symptomer på sin allergi. For så kan antihistaminerne nå at virke præventivt, før histaminet frigives i kroppen.

Anti-allergisk lægemiddel, der indeholder antihistamin.

Det anvendes til behandling af øjen- og næse symptomer ved allergisk snue og høfeber samt symptomer ved nældefeber. Virkningen begynder indenfor ½-1 time og varer ca. 24 timer.

Hvis du lider af høfeber, allergiske snue eller helårssnue kan den anbefalede dosis af Alnok® forbedre din livskvalitet.

Ikke-sløvende antihistamin, som indeholder desloratadin. 

Desloratadine Sandoz® er et ikke-sløvende antihistamin, som indeholder desloratadin.

Det lindrer symptomer ved høfeber og allergisk snue, som f.eks. nysen, løbende eller kløende næse eller kløe i ganen.

Ved behandling af nældefeber lindrer det symptomer, som kløe og kløende udslæt.

Virkningen indtræder efter ca. 30 min og varer et helt døgn. Desloratadine Sandoz® hjælper dig med at genoptage dine normale daglige aktiviteter og søvn.

Kan man selv gøre noget for at lindre eller forebygge birkeallergi?

Birkeallergi er som sagt over en relativt kort periode, desværre er denne periode så også præget af en utrolig høj koncentration af birkepollen i luften, så dem der har allergi overfor birk er ikke i tvivl når sæsonen er startet.

Birkeallergi kan i særdeleshed være irriterende og forstyrrende, da birkepollen kan, afhængig af vejrforholdene, blive transporteret flere 100 kilometer i luften.

Som ved mange andre allergier gælder det om, at man ikke eksponerer sig selv for det man er allergisk overfor mere end højest nødvendigt. Men da birkeallergi er en luftbåren allergi, bliver det naturligvis svært at undgå eksponering  100 % ved at holde sig indendøre. Man kan dog hjælpe sig selv ved, ikke at have vinduer åbne hele dagen- og tage antihistaminer præventivt.

Nedenfor får du 11 tips til, hvordan du undgår birkepollen.

 1. Skift tøj et par gange om dagen, særligt hvis du har været et sted med meget birkepollen.
 2. Husk medicinen. Korrekt brug af medicin kan mindske dine symptomer.
 3. Undgå eller begræns udendørsaktiviteter, hvis du lider af svære symptomer.
 4. Brug af solbriller kan mindske pollen i dine øjne.
 5. Vask eller skyl dit hår inden sengetid.
 6. Tag gerne et ekstra brusebad. Når du bevæger dig udenfor får du pollen på dig, så vask dig hellere en gang for meget, end en gang for lidt. Husk især at vaske dit hår lidt oftere end du plejer.
 7. Luft grundigt ud tidlig morgen og sen aften, hvor antallet af pollen i luften er mindst.
 8. Gør grundigt rent en gang om ugen, så den pollen, som sidder i støvet, fjernes.
 9. Undgå skoven, når der er fugtigt eller lige har regnet.
 10. Hold bilens døre, soltag og vinduer lukket for at mindske indtaget af pollen.
 11. Skyl trampolinen – pollen samler sig på store flader og bliver hvirvlet op, når der hoppes.

Download de gode råd som pdf her 

Alnok
Alnok

Antihistamin/Anti-allergisk lægemiddel
Tabletter til voksne
Oral opløsning til børn fra 2 år
Lindrer allergiske næse- og øjensymptomer
Lindrer kronisk nældefeber

Desloratadine
Desloratadine Sandoz

Antihistamin/Anti-allergisk lægemiddel
Tabletter til voksne
Oral opløsning til børn fra 1 år
Lindrer symptomer ved høfeber, helårssnue
Lindrer kronisk nældefeber