It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Kronisk forstoppelse

Forstoppelse er en forstyrrelse af tyktarmens funktion. Forstoppelse sker altså når der er afvigelser i dine tarmes normale og naturlige funktion. Den hyppigste form for forstoppelse er kronisk forstoppelse. Kronisk forstoppelse kan både være den primære sygdom, eller kan komme som et følge af anden sygdom.


Har du kronisk forstoppelse, og søger du et afføringsmiddel der kan lindre ubehaget ved dette. Så kan du købe Gangiden® og Gangiden® Neutral her.

Hvad er kronisk forstoppelse?

Når du lider af kronisk forstoppelse, er det fordi at de naturlige bevægelser i tyktarmen bliver hæmmet, og derfor får tyktarmen svært ved at transportere afføringen videre ned i systemet.

Mange gange kan man ikke pege på en klar årsag til kronisk forstoppelse. Man kan dog se at de hyppigste årsager til forstoppelse er:

 • Uregelmæssige afføringsvaner
 • Fiberfattig kost
 • Underskud af fysisk aktivitet
 • For lidt væske
 • Sygdom
 • Graviditet
 • Misbrug af afføringsmidler

Grunden til at man kan få kronisk forstoppelse af at misbruge afføringsmidler, er fordi man risikerer at kroppen begynder at undertrykke den naturlige afføringstrang, hvilket kan resultere i at man får forstoppelse.

Derudover er der nogle typer af medicin, der kan give kronisk forstoppelse hos brugeren.

 • Smertestillende medicin
 • Hostemedicin
 • Vanddrivende medicin

6 råd til behandling af kronisk forstoppelse

Når du er kronisk forstoppet er det vigtigt at du ser på dine spisevaner, motionsvaner og toiletvaner. Det er nemlig oftest blandt disse tre man vil kunne finde årsagen til at du er forstoppet. Skal du af med din kronisk forstoppelse, er en livsstilsændring altså ofte nødvendig. Har du behov for hjælp, kan du med fordel anvende et middel til behandling af forstoppelse

 1. Få regelmæssige afføringsvaner
 2. Få en grov og fiberrig kost
 3. Husk at få rigeligt at drikke
 4. Dyrk regelmæssigt motion, dette sætter tarmene i gang
 5. Brug evt. et afføringsmiddel som Gangiden, der blødgør afføringen i tarmene.
 6. Hvis du tager medicin, der kan være en medvirkende årsag til kronisk forstoppelse, så få den reguleret.

Kost og mad der er godt, når du er kronisk forstoppet

Det er vigtigt at du sørger for at få spist mange kostfibre og drukket nok væske når du lider af kronisk forstoppelse. Det anbefales at du får mindst 25-35 gram kostfibre om dage, samt 1,5 liter væske. Brug nedenstående liste som en retningslinje til at holde dine tarme i balance. Grunden til at det er vigtigt med kostfibre er at de binder væske i tarmene og gør at indholdet i tarmene bliver blødere. 

 • minimum 75 gram fuldkorn dagligt (fx havregryn, rugbrød, groft knækbrød og fuldkornspasta)
 • minimum 600 gram frugt og grønt dagligt hvoraf mindst 300 gram er grøntsager (agurk, tomat, salat og gulerødder)
 • halvdelen af grøntsagerne skal være grove grøntsager (for eksempel rodfrugter, broccoli, kål og bønner)

Afføringsmidler mod forstoppelse:

Hvis du skal bruge afføringsmiddel, bør man bruge midler, der øger afføringens volumen. Det er midler, som tiltrækker vand i tarmen, og derved blødgør afføringen. Der er også midler, der øger bevægelsen i tarmen, samt midler der virker lokalt i endetarmen. Der findes forskellige former for afføringsmidler, men overordnet kan afføringsmidler mod forstoppelse inddeles i 3 grupper:

 • Afføringsmidler der virker på tarmindholdets konsistens eller volumen. Disse afføringsmidler har altså en osmotisk virkning da væsken øges i tarmen og afføringen bliver nemmere at komme af med.
 • Afføringsmidler som har en stimulerende virkning på selve tarmbevægelsen. Disse afføringsmidler kaldes også for peristaltikfremmende, og virker altså aktivt ved at stimulere dine tarmes bevægelse.
 • Afføringsmidler som bruges i endetarmen for at blødgøre afføringen og udløse refleksen, der giver udtømning af afføring.

Gangiden® og Gangiden® Neutral

Gangiden® og Gangiden® Neutral til behandling af kronisk forstoppelse:

Når du er obstiperet, er indholdet i tarmene knoldet og hårdt, afføringen vil have svært ved at passere igennem tarmene. Gangiden®/Gangiden® Neutral er et behandlingsmiddel til behandling af kronisk forstoppelse. Det virker på den måde, at det binder vand i tarmens indhold for på den måde at blødgøre afføringen i tarmen. Når afføringen er blevet blødgjort i tarmen, bliver tarmens bevægelser stimuleret, og indholdet i tarmen vil blive nemmere at komme af med.

 • Gangiden®/Gangiden® Neutral er et pulver som du skal opløse i vand. Når du har drukket det opløste produkt, vil den afførende virkning indtræde efter 12-24 timer.
 • Du kan anvende Gangiden® og Gangiden® Neutral til børn og voksne over 11 år, og du kan også anvende Gangiden® og Gangiden® Neutral som gravid.