Hoste
Hoste kan være forbundet med stor irritation for den syge. Ikke desto mindre er hosten en kropslig refleks, der har til funktion at rense dine luftveje for fremmedelementer som for eksempel støvpartikler og slim. Hvis du ikke får renset dine lunger ved at hoste slimet op, er du i større risiko for at få lungebetændelse.
Gode råd om hoste
Oplever du problemer med at få hostet sejt slim i halsen op? Så kan du prøve at opløse en slimløsende brusetablet i noget vand. De aktive stoffer i brusetabletten går ind og løsner slim i hals og lunger og gør det lettere for dig at hoste slimen op.
Det er vigtigt, at du får drukket en masse væske når du er syg, da det er med til at sørge for at holde din krop hydreret og din hals smurt, så du ikke mærker ubehaget ved hosten så kraftigt.
Nedenfor kan du læse 5 gode råd, som også kan være med til at lindre og løsne hoste og slim i halsen.
- Drik rigeligt med væske.F.eks. vand, juice, te med honning. Væsken er med til at opløse en del af slimen.
- Spyt slimen ud.Hoste er lungernes rensesystem, så sørg for at ”bære skraldet ud”.
- Sov med hovedet højt. Hermed hæves halsens niveau, og slimen holder sig nede i lungerne.
- God håndhygiejne. Brug hånddesinfektionssprit efter hoste for at begrænse smitte.
- Stop med at ryge. Tobaksrøg irriterer lungerne. Det er sværere for rygeres lunger at rense sig selv.
Hvornår skal du søge læge som voksen?
For voksne er hoste en forbigående tilstand, der selvom den er generende, så er den i langt de fleste tilfælde ufarlig. Det er dog vigtigt at du holder øje med, om din hoste ændrer karakter og bliver værre. Hvis den gør det, skal du overveje om det er på tide at søge læge. Nedenfor får du et par guidelines til, hvornår du kan søge læge og få din hoste undersøgt. Hoste kan nemlig være et symptom på anden sygdom end en luftvejsinfektion, så husk at holde øje med nedenstående.
- Du føler, at du bliver mere sløj og du får feber.
- Der kommer mere gulligt eller grønligt opspyt/slim med op når du hoster.
- Du bliver forpustet eller får større problemer ved at trække vejret.
- Du får - og oplever smerter når du trækker vejret.
- Din hoste varer ved i ugevis.
Hoster dit barn?
Børn er generelt mere modtagelige over for virusser som forkølelse. Dette skyldes at børns immunforsvar ikke er ligeså udviklet som voksnes, og derfor har de lettere ved at blive smittet med en virus end voksne.
Dette kan du selv gøre, hvis dit barn hoster:
- Husk at dit barn skal drikke rigeligt med væske som f.eks. vand, juice, eller te med honning. Væsken er med til at opløse en del af slimen, og hjælper derved på irritationen ved det seje slim.
- Når barnet har hoste med slim, er det vigtigt at minde dit barn om at spytte den ophostede slim ud, så slimen kommer ud af systemet.
- Sov med hovedet højt og brug en ekstra pude under hovedet. Når man sover med hovedet højt, hæves halsens niveau og slimen vil holde sig nede i lungerne, og derved være mindre generende om natten.
- Hav en god håndhygiejne. Det er især vigtigt når I er flere i husholdningen at holde en god håndhygiejne. Husk at vaske hænder med sæbe, og hav eventuelt noget hånddesinficerende tæt på.
- Er dit barn over 5 år kan du opløse en Mucolysin® slimløsende brusetablet i et glas vand. Det aktive stof acetylcystein gør, at det seje slim i halsen bliver nemmere for dit barn at hoste op.
Du skal kontakte lægen, hvis dit barn udviser disse symptomer:
- Hvis hosten fortsætter efter at barnets forkølelse er overstået.
- Hvis barnet begynder at hoste grønt eller gult slim op.
- Hvis barnet får feber.
- Hvis barnet hoster og har svært ved at trække vejret, skal du kontakte lægen med det samme.