It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Forstoppelse og graviditet

Forstoppelse under graviditeten er en hyppig gene som mange kvinder oplever i takt med, at deres livsstil og krop ændrer sig gennem graviditeten. I de første måneder af graviditeten døjer mange gravide med kvalme. Lugte- og smagssansen ændrer sig og bliver ofte mere følsom, hvilket kan gøre, at du begynder at spise meget anderledes. Træthed, ondt i ryg eller bækken og mangel på tid til motion, kan resultere i et nedsat aktivitetsniveau, dertil kan for lidt kostfibre og væske, kan dermed øge risikoen for at få forstoppelse.

Under graviditet anbefaler Sundhedsstyrelsen også at alle gravide fra 10. graviditetsuge dagligt supplerer deres kost med 40-50 milligram jern. Jern er blandt andet én af de ting, der kan give træg mave og forstoppelse .

Hvorfor får man forstoppelse under graviditet?

 

 1. Ændrede spisevaner
  Det er ikke unormalt at man ændrer sine spisevaner når man er gravid, enten fordi man har kvalme, eller fordi smags- og lugtesans ændrer sig. Dette kan gå ind og påvirke fordøjelsen og tarmenes naturlige bevægelser. 
 2. Mangel på motion
  Det er forskelligt fra kvinde til kvinde, hvor påvirkede de bliver af deres graviditet. Oplever du, at du bevæger dig mindre pga. mangel på overskud, bækkenløsning eller lignende, vil det kunne være en medvirkende faktor til, at du får forstoppelse. 
 3. Mindre væskeindtag
  Det er vigtigt, at du husker at få indtaget tilstrækkeligt med væske som gravid. 
 4. Jerntilskud
  Tager du jerntilskud som gravid kan det have en indvirkning på, om du får forstoppelse. Når man spiser jern, er det ikke ualmindeligt at man får hård mave.

Symptomer på forstoppelse under graviditet


Du kan opleve forskellige symptomer, hvis du døjer med forstoppelse under graviditet. De mest hyppige er: 

 • Sjælden afføring 
 • Hård afføring
 • Luftdannelse 
 • Mavekneb
 • Behov for at presse for at komme med afføringen
 • En fornemmelse af ikke at kunne komme helt af med din afføring .
   

5 gode råd til at undgå forstoppelse under graviditet


Da hormonændringer kun er en af mange årsager til, at man kan opleve forstoppelse som gravid, er der ting du kan gøre for at forebygge hård mave og forstoppelse under graviditet. 

 • Husk at drikke vand - gerne 2 liter om dagen
 • Motionere – i det omfang du kan 
 • Spise sundt og fiberrig kost
 • Skab gode afføringsvaner - husk at gå på toilettet, og giv dig god tid til hvert toiletbesøg 
   

Forstoppelse efter fødslen 

Hvis du har haft en naturlig fødsel, kan første toiletbesøg godt kræve overvindelse, og det kan være, at der går et par dage inden du har afføringstrang første gang. I denne periode, er det særligt vigtigt at huske at drikke rigeligt med væske og spise en fiberrig kost, for at undgå hård mave og forstoppelse. Skulle du få forstoppelse, kan du lindre generne ved hjælp af Gangiden® , Gangiden Neutral® som også kan avendes under amning .
 

Hvad kan man spise for at undgå forstoppelse under og efter graviditet?


Det er vigtigt, at du sørger for at få spist mange kostfibre og drukket rigeligt med væske, når du lider af forstoppelse - også som gravid. Det anbefales, at du får mindst 25-35 gram kostfibre om dagen, samt 1,5 liter væske. Brug nedenstående, som en retningslinje til at holde dine tarme i balance. Grunden til, at det er vigtigt med kostfibre er, at de binder væske i tarmene og gør, at indholdet i tarmene bliver blødere. 


Herunder er nogle af de fødevarer man kan spise, for at undgå forstoppelse: 

 • Minimum 75 gram fuldkorn dagligt (fx havregryn, rugbrød, groft knækbrød og fuldkornspasta)
 • Minimum 600 gram frugt og grønt dagligt (hvoraf mindst 300 gram er grøntsager. Fx agurk, tomat, salat og gulerødder)
 • Halvdelen af grøntsagerne skal være grove grøntsager (fx rodfrugter, broccoli, kål og bønner) 
   
Gode fødevarer

Gangiden®, Gangiden Neutral® – et middel mod forstoppelse som også kan bruges til gravide 


Når du har forstoppelse, er indholdet i tarmene knoldet og hårdt, og afføringen vil have svært ved at passere igennem tarmene. Gangiden®, Gangiden Neutral® er et håndkøbspræparat til behandling af forstoppelse, som du kan anvende, når du er gravid. Det virker på den måde, at det binder vand i tarmens indhold og på den måde blødgør afføringen i tarmen. Når afføringen er blevet blødgjort i tarmen, bliver tarmens bevægelser stimuleret, og indholdet i tarmen vil blive skubbet frem, og have nemmere ved at komme ud.

 • Gangiden®, Gangiden Neutral® er et pulver, der kommer i brevform som du skal opløse i vand. Når du har drukket det opløste produkt, vil den afførende virkning indtræde efter 12-24 timer

 • Du kan anvende Gangiden®, Gangiden Neutral® til børn og voksne over 12år, og under graviditet og amning 

Læs pligttekst her.
 

Gangiden med glas + Gandiden Neutral