It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

11 RÅD TIL  LINDRING AF BYNKE ALLERGI

Bynkeallergi


Mange danskere lider af en eller anden form for allergi. Man anslår at ca. en million danskere lider af en form for høfeber. Det er i denne kategori at man også finder bynke allergi. I denne artikel kan du læse meget mere om sæsonen for  bynke allerg, og du får 11 gode råd til sidst i artiklen til at lindre din bynke allergi.


Bynke allergi er en såkaldt luftvejsallergi, hvor du får en allergisk reaktion når du indånder luftbårne stoffer som du ikke kan tåle f.eks. pollen.

Bynken er en almindelig ukrudtsplante med blade, der godt kan minde om bregnens. Den kan blive op til 60-120 cm høj. I Danmark er det gråbynken, der er mest udbredt, den vokser i vejkanter, på brakmarker og i skove.

Hvad er symptomerne på bynke allergi?

Der er en del symptomer på bynke allergi som du skal holde øje med. For en luftvejsallergi som bynke allergi, skal du holde øje med om du får følgende symptomer:

 • Gentagne nys
 • Tilstoppet næse
 • Kløe i næse og øjne
 • Løbende næse og øjne
 • Træthed og dårlig søvn.

Det er individuelt, hvornår, hvor meget og hvordan man får en allergisk reaktion. Derfor er det vigtigt, at du holder godt øje med disse symptomer, så du er sikker på, hvad du reagerer på, når du reagerer på det.

Hvad kan forværre din bynke allergi?

Bynken spreder sin pollen fra solopgang og til midt på formiddagen. Derfor kan det anbefales, at du ikke lufter ud om morgenen, da bynkens pollen kan komme ind gennem dine vinduer og sætter sig i dit sengetøj.

Derudover kan din allergi naturligvis blive forværret, hvis du glemmer at tage handsker på når du fjerner bynken- eller hvis du glemmer at tage din medicin præventivt.

Sæsonen for bynke allergi

Sæsonen for bynke allergi er fra juli-august.
Bynke allergi er altså en allergi, der forløber over en relativt kort periode. 
Dog bliver den afløst af bynke-ambrosie allergi, der forløber fra august-oktober. 

Hvordan diagnosticerer man bynke allergi? – Priktest eller blodprøve

Du kan ikke diagnosticere dig selv med bynke allergi, det er derfor du skal tage til lægen og blive udredt for, hvad det er du er allergisk overfor. Lægen stiller diagnosen på baggrund af din sygehistorik og de symptomer du fortæller om. Den endelige diagnose stiller lægen enten ved en priktest, eller en blodprøve.

 • Priktesten er en allergitest, hvor lægen påfører små stik på huden, der indeholder allergener. Din hud vil reagere efter ca. 15 min, hvis du er allergisk.
 • Blodprøven afslører om dit blod indeholder specifikke antistoffer. Dette kræver dog at din blodprøve bliver sendt til et laboratorium for at blive undersøgt.

Forebyggelse og behandling af bynke allergi med antihistaminer

Du kan tage antihistaminer når du kan mærke din allergi. Disse kan du få i håndkøb på apoteket. De fungerer på den måde at de går ind og blokerer for histaminens virkning i kroppen, der altså er det stof, der giver dig en allergisk reaktion i kroppen når du er allergisk overfor bynkepollen.

Når en bynke allergiker for eksempel kommer i berøring med bynkeplanten, reagerer immuncellerne ved at frigive en masse stoffer- inklusiv histamin. Det er derfor godt at tage antihistaminer, inden man får symptomer på sin allergi. For så kan antihistaminerne nå at virke præventivt, før histaminet frigives i kroppen.

Anti-allergisk lægemiddel, der indeholder antihistamin.

Det anvendes til behandling af øjne- og næse symptomer ved allergisk snue og  høfeber samt symptomer ved nældefeber. Virkningen begynder indenfor ½-1 time og varer ca. 24 timer.
Hvis du lider af høfeber, allergiske snue eller helårssnue kan den anbefalede dosis af Alnok® forbedre din livskvalitet.

Ikke-sløvende antihistamin, som indeholder desloratadin.

Desloratadine Sandoz® er et ikke-sløvende antihistamin, som indeholder desloratadin.

Det lindrer symptomer ved høfeber og allergisk snue, som f.eks. nysen, løbende eller kløende næse eller kløe i ganen.
Ved behandling af nældefeber lindrer det symptomer, som kløe og kløende udslæt.

Virkningen indtræder efter ca. 30 min og varer et helt døgn. Desloratadine Sandoz® hjælper dig med at genoptage dine normale daglige aktiviteter og søvn.

Kan man selv gøre noget for at lindre eller forebygge bynke allergi?

Bynken er som sagt en ukrudtsplante, der spredes med vinden, og derfor vil forekomsten af planten variere fra område til område. Det er især arten gråbynke der giver personer med allergi overfor bynkepollen problemer i løbet af bynke allergi sæsonen. Dette er fordi gråbynken er en meget udbredt ukrudtsplante, der vokser både i vejkanter og i skove.

Sådan genkender du, og fjerner bynke planten i din have

Bynken er en rank og høj ukrudtsplante, der kan blive fra 60 - 120 cm høj. Du kan kende bynken på, at den har en rødbrun stængel og lange tynde blade, der er hvidlige på undersiden. Bor du i hus med have- og har du opdaget at bynken har fundet vej til din have, er det ekstremt vigtigt at du får rykket bynken op med rode, og ikke kun klipper den ned. Fordi det netop er en ukrudtsplante, vil den kun vil sprede sig, hvis den får plads og mulighed for det.

Derudover anbefales det, at du bruger handsker når du fjerner bynken da saften fra planten kan give dig allergiske reaktioner, samt at du ikke smider bynken på kompostbunken, men kommer den i en sæk og kører den på forbrændingen for at forhindre at den spreder sig fra kompostbunken.

Krydsallergi, hvis du er allergisk overfor bynkepollen

Det er ikke alle, der har bynke allergi, der også får krydsallergi. Det er dog vigtigt, at du har styr på krydsallergi, hvis du har en kendt pollenallergi som græsallergi, birkeallergi eller bynkeallergi.

Ved pollenallergi kan man altså få allergiske symptomer når man spiser visse fødevarer. Disse reaktioner kan være at det begynder at klø, irritere og evt. hæve i mund, læber og svælg umiddelbart efter indtagelsen af mad. En krydsallergisk reaktion opstår fordi kroppen ikke kan kende forskel på de allergifremkaldende stoffer i bynkepollen, og det mad du indtager.

Du kan opleve at få krydsallergi året rundt. Krydsallergi i forbindelse med bynkeallergi ses oftest ved indtagelse af fødevarer som: Selleri, gulerod, pastinak, persillerod, grøn peber, persille, kamille, melon, banan, solsikkekerner og krydderurter.

Har du indtaget mad, som har givet en krydsallergisk reaktion, så kan du med fordel tage antihistiamin til at lindre symptomerne og reaktionerne på din krydsallergi

Nedenfor får du 11 tips til, hvordan du undgår bynkepollen.

 1. Skift tøj et par gange om dagen, særligt hvis du har været et sted med meget bynkepollen.
 2. Husk medicinen. Korrekt brug af allergimedicin mod bynkepollen kan mindske dine symptomer.
 3. Undgå eller begræns udendørsaktiviteter, hvis du lider af svære symptomer forårsaget af din bynke allergi
 4. Brug af solbriller kan mindske pollen i dine øjne.
 5. Vask eller skyl dit hår inden sengetid - på den måde får du vasket den bynkepollen af som har samlet sig i dit hår i løbet af dagen. 
 6. Tag gerne et ekstra brusebad. Når du bevæger dig udenfor får du bynkepollen på dig, så vask dig hellere en gang for meget, end en gang for lidt. Husk især at vaske dit hår lidt oftere end du plejer.
 7. Luft grundigt ud tidlig morgen og sen aften, hvor antallet af bynkepollen i luften er mindst.
 8. Gør grundigt rent en gang om ugen, så den bynkepollen, som sidder i støvet, fjernes.
 9. Undgå skoven, når der er fugtigt eller lige har regnet.
 10. Hold bilens døre, soltag og vinduer lukket for at mindske indtaget af bynkepollen.
 11. Skyl trampolinen – bynkepollen samler sig på store flader og bliver hvirvlet op, når der hoppes.

Download gode råd som pdf her 

Alnok
Alnok

Antihistamin/Anti-allergisk lægemiddel
Tabletter til voksne
Oral opløsning til børn fra 2 år
Lindrer allergiske næse- og øjensymptomer
Lindrer kronisk nældefeber

Desloratadine
Desloratadine Sandoz

Antihistamin/Anti-allergisk lægemiddel
Tabletter til voksne
Oral opløsning til børn fra 1 år
Lindrer symptomer ved høfeber, helårssnue
Lindrer kronisk nældefeber