It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Slim i halsen

Slim i halsen kan være generende og kan have indvirkning på både ens hverdag og ens nattesøvn. I denne artikel får du mere viden om årsagen til, hvorfor du får slim i halsen, hvor slimen sidder, hvorfor du får slimhoste, samt hvordan du kan behandle slim i halsen med Mucolysin® slimløsnende brusetabletter.

Hvad er slim i halsen?

Man oplever slim i halsen, når kroppen producerer slim for at rense luftvejene. Kroppen bruger det ekstra slim i halsen til at opfange og transportere bakterier, virusser, røg og andre generende elementer ud af luftvejene, så disse holdes sterile. Overskydende slim i halsen er altså et hjælpemiddel for kroppen og det er derfor vigtigt, at du husker at spytte ophostet slim ud og derved hjælpe din krop med at rense luftvejene.


Hvor sidder slim i luftvejene? 

Slimen vil oftest sidde i de nederste luftveje, og selvom det er ubehageligt at hoste, så er det en nødvendighed da det er kroppens måde at rense lungerne for skidt, støv og vira. 

Slimet i halsen er irriterende, men det har faktisk en funktion da det blandt andet fanger fremmede partikler, samt forhindrer at disse partikler kommer ned i vores lunger. Derudover bekæmper slimet infektioner, og er med til at opretholde fugtigheden i kroppen. 

I og med at din slimhoste er en måde hvorpå din krop forsøger at rense sig selv, er det vigtigt at du spytter den ophostede slim ud og ikke sluger den. På den måde hjælper du med at få virussen ud af kroppen.

Hvorfor får man slim i halsen?

Der kan være mange forskellige årsager til at man får slim i halsen nogle af de mest almindelige er: 

 • Forkølelse 
  Ved forkølelse, er det normalt at få slim i halsen og opleve slim hoste. Din hoste vil typisk være tør i starten og senere udvikle sig til en våd hoste med slim 
 • Lungebetændelse
  Ved lungebetændelse vil du typisk opleve, at dit slim i halsen er gult og grønt og besværligt at hoste op
 • Bihulebetændelse
  Ved bihulebetændelse er det normalt at opleve, at der løber slim fra næsen og ned i svælget, hvilket kan give slim hoste, da man vil få en naturlig trang til at hoste slimet op
 • Støvpartikler og snavs
  Støv og partikler kan sætte sig i luftvejene, hvilket får kroppen til producere slim i halsen til at opfange de små partikler for at transportere dem ud
 • Allergi
  En allergisk reaktion kan også føre til øget slimdannelse, som kan medføre slimhoste 
 • Rygning
  Rygning irriterer luftvejene og fører ofte til slim i halsen. Særligt hoste med slim om morgenen er hyppigt, dette kaldes også tobakshoste  

 

Hvad betyder farven på mit slim i halsen?


Har du slim i halsen er det vigtigt at holde øje med farven på dit slim. Farven på dit slim kan nemlig være med til indikere, hvorfor du har slim i halsen. 
Gult eller grønt slim: Er dit slim gult eller grønt skyldes dette ofte at du er ramt af en større influenza virus eller bihulebetændelse. Læs mere om gult og grønt slim i halsen her.


Hvordan undgår man at få slim i halsen?

Er du ryger kan du med fordel holde op med at ryge. Lider du af husstøvmide allergi, kan du tage dine forholdsregler for at undgå at få støvpartikeler i halsen.

Slim i halsen og hoste 

Mærker du slim i halsen vil det ofte være efterfulgt af hoste trang. Dette er helt naturligt. Når du hoster, forsøger kroppe nemlig at rense sine luftvejene for elementer der irriterer dem, så som: ekstra slim, støv, og røg. Så hvis du oplever hoste med slim er det vigtigt at du husker at spytte slimet ud og derved hjælper kroppen med at rense sig selv .
 

 

 

 

Behandling af slim i halsen – slimløsnende midler


Nogle gange kan det være svært for kroppen at få hostet slimen op. Det kan være fordi slimen er meget sej, og derfor har svært ved at komme fri. I de tilfælde kan du forsøge at løsne slimen, ved at drikke vand med en slimløsnende brusetablet i. Mucolysin® slimløsende brusetabletter indeholder aktive stoffer, der gør slimen i halsen mere flydende og derved lettere for dig at hoste op. 

Læs pligttekst her

Mucolysin® brusetabletter 200mg. kan anvendes til børn over 5 år og bør indtages om morgenen, da der i den første tid af behandlingen vil være mere tyndtflydende slim, som skal hostes op hvilket kan forstyrre din nattesøvn .