It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Slim i halsen

Slim i halsen kan være utroligt generende og kan have indvirkning på både ens hverdag og ens nattesøvn. I denne artikel får du mere at vide om årsagen til, hvorfor du får slim i halsen, hvor slimen sidder, hvorfor du får slimhoste samt hvordan du behandler slim i halsen.

 
Slimhoste

En slimhoste er kendetegnet med at være en våd hoste med slim. Det vil sige at du oftest oplever, at når du hoster kommer der slimet sekret med op. Det kan være meget generende at hoste slim op, og det kan være ubehageligt hvis slimet i halsen opleves som sejt og svært at få løsnet ved almindelig hosten. 


Hvor sidder slim i luftvejene? 

Slimen vil oftest sidde i de nederste luftveje, og selvom det er ubehageligt at hoste, så er det en nødvendighed da det er kroppens måde at rense lungerne for skidt, støv og vira . 

Slimet i halsen er irriterende, men det har faktisk en funktion da det blandt andet fanger fremmede partikler, samt forhindrer at disse partikler kommer ned i vores lunger. Derudover bekæmper slimet infektioner, og er med til at opretholde fugtigheden i kroppen. 

I og med at din slimhoste er en måde hvorpå din krop forsøger at rense sig selv, er det vigtigt at du spytter den ophostede slim ud og ikke sluger den. På den måde hjælper du med at få virussen ud af kroppen.


Årsager til slimhoste og slim i halsen 

Vi hoster når kroppen prøver at rense luftvejene for det der irriterer dem. Du oplever det når du f.eks. får en krumme galt i halsen, eller når du er syg med f.eks. en forkølelse. Når du hoster, prøver kroppen altså at hjælpe dig til at blive hurtigere rask. 
En af de hyppigste årsager til at du får slim i halsen, er hvis du ryger. Rygning er skadeligt for lungerne, og kan gøre at dine lunger får sværere ved at rense sig selv. 

Behandling af slim i halsen – slimløsnende midler 

Nogle gange kan det være svært for kroppen at få hostet slimen op. Det kan være fordi slimen er meget sej, og derfor har svært ved at komme fri. I de tilfælde kan du forsøge at løsne slimen ved at drikke vand med en slimløsende brusetablet i. I slimløsende brusetabletter findes der aktive stoffer, der gør slimen i halsen mere flydende og derved lettere for dig at hoste op. 

Gode råd til lindring af hoste med slim 

Det er sjældent at en hoste kan behandles med antibiotika, da det kræver at hosten skyldes en luftvejsinfektion pga. bakterier. Derfor er det oftest op til dig selv at finde de hjælpemidler, der bedst lindrer og behandler din hoste. En tommelfingerregel er dog at du skal sørge for at drikke godt med væske, så din hals bliver smurt og du holder kroppen hydreret. 
Derudover skal du huske at spytte slimen ud når du har fået hostet den fri, og du kan lindre ubehaget om natten ved at sove med hovedet højt. Få flere gode råd om hoste her.