It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Kvinde der hoster

Vedvarende hoste med slim

Når vi hoster, kan det være fordi vi måske har fået noget galt i halsen, eller vi bare rømmer os. Men andre gange hoster vi, fordi vi er blevet smittet med en virus. Når man er smittet med en virus, er vedvarende hoste blandt nogle af de gener man kan opleve. Alt afhængigt af, hvilken virus man er blevet smittet med, kan man opleve at få vedvarende hoste med slim. Virusinfektioner kræver sjældent behandling med receptpligtig medicin, men der findes håndkøbslægemidler som Mucolysin®, som du kan bruge til at løsne slimen i halsen. 

Hvornår er en hoste vedvarende?

Når man taler om at man er blevet syg med en vedvarende hoste, så er det fordi hosten har trukket ud i uger. Er du ryger, vil du oftest opleve at du har sværere ved at slippe af med hoste end ikke-rygere, hvorfor rygere også oftere oplever at blive syge med vedvarende hoste med slim, når de er blevet smittet med en virus. Hoste der varer mere end 8 uger, betegnes som vedvarende hoste. 

Årsager til vedvarende hoste med slim

Når du døjer med vedvarende hoste med slim, kan det skyldes en virus, men også andre ting. Herunder kan du se nogle af de virusser kan der give hoste med slim og hvilke andre årsager der kan være til at man har slim i halsen.

 • Bihulebetændelse
  Ved bihulebetændelse kan man opleve at der løber slim fra næsen ned i svælget, hvilket kan give hoste trang .
 • Lungebetændelse
  Ved lungebetændelse kan man opleve en række forskellige symptomer, og en af disse er våd hoste. Du vil typisk opleve at din slim er gult og grønt, hvis årsagen er lungebetændelse. 
 • Forkølelse 
  Hoste er et helt almindeligt forkølelsessymptom. Din hoste vil typisk være tør i starten og senere udvikle sig til en våd hoste med slim .
 • Astma 
  Astma er en kronisk irritationstilstand i luftvejene hvilket giver perioder med hoste og besværlig vejrtrækning . 
 • KOL 
  KOL opstår ofte hos rygere og kan give symptomer som en forsnævring i luftvejene, hvilket kan resultere i åndenød. Oftest hænger KOL også sammen med hoste og hoste med slim . 

Andre faktorer der kan give vedvarende våd hoste

 • Rygning
  Rygning irriterer luftvejene og hvilket ofte fører til hoste. Særligt morgen hoste med slim er opstår hyppigt, også kendt som tobakshoste .

Slim i hals eller lunger?

Du kan opleve at have slim i halsen eller lungerne. Slim i halsen har den funktion, at det hjælper med at opfange støv, snavs og partikler og forhindre at disse ryger ned i lungerne.  Du oplever for eksempel dette, hvis dit slim i halsen skyldes rygning eller allergi. Slim i lungerne er ofte tegn på sygdom og du vil derfor ofte opleve at dit slim har gult eller grøn farve ved for eksempel lungebetændelse, hvor årsagen bag oftest er infektion med bakterier som kan give åndenød og smerter fra lungehinden ved dyb vejrtrækning.
 

Læs pligttekst her.

Behandling og lindring af vedvarede hoste med slim 

Når man taler om at man er blevet syg med en vedvarende hoste, så er det fordi hosten har trukket ud i uger. Slimløsnende midler kan anvendes ved sygdomme med rigelig slimproduktion i luftvejene, specielt hvis slimen er sej og vanskelig at                                     
hoste op. Mucolysin® løsner slimen i hals og lunger og gør det lettere for dig at hoste slimen op. 
Mucolysin® 600 mg. brusetabletter kan anvendes til børn over 14 år og bør indtages om morgen, da der i den første tid af behandlingen vil være mere slim, som skal hostes op hvilket kan forstyrre din nattesøvn . 
 

Gode råd mod vedvarende hoste med slim

Har du vedvarende hoste med slim, og er du ryger, anbefales det at du stopper med at ryge, da rygning er med til at irritere lungerne. Generelt skal du huske at drikke godt med væske, så du holder både din krop hydreret og din hals fugtig. 


Nedenfor kan du læse 5 gode råd, som også kan være med til at lindre og løsne hoste og slim i halsen, så du kan få det bedste ud af din hverdag selvom du hoster. 

 • Drik rigeligt med væske. F.eks. vand, juice, te med honning. Væsken er med til at opløse en del af slimen. 
 • Spyt slimen ud. Hoste er lungernes rensesystem, så sørg for at ”bære skraldet ud”.
 • Sov med hovedet højt. Hermed hæves halsens niveau, og slimen holder sig nede i lungerne.
 • God håndhygiejne. Brug hånddesinfektionssprit efter hoste for at begrænse smitte. 
 • Stop med at ryge. Tobaksrøg irriterer lungerne. Det er sværere for rygeres lunger at rense sig selv.
   

Hvornår bør man søge læge ved vedvarende hoste med slim?

Du skal kontakte din læge hvis:
Din våde hoste er ledsaget af brystsmerter og vejrtrækningsbesvær 

 • Har hoste og nedsat almentilstand
 • Langvarig hoste (uger).