It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Vedvarende hoste med slim

Når vi hoster, er det oftest, fordi vi måske lige har fået lidt galt i halsen, eller vi bare rømmer os. Men andre gange hoster vi, fordi vi er blevet smittet med en virus. Når man er smittet med en virus, er vedvarende hoste blandt nogle af de gener man kan opleve. Alt afhængigt af, hvilken virus man er blevet smittet med, kan man opleve at få vedvarende hoste med slim. Virusinfektioner kræver sjældent behandling med receptpligtig medicin, men der findes håndkøbslægemidler som slimløsnende brusetabletter, du kan bruge til at løsne slimen i halsen. 

Hvornår er en hoste vedvarende?

Når man taler om at man er blevet syg med en vedvarende hoste, så er det fordi hosten har trukket ud i uger. Er du ryger, vil du oftest opleve at du har sværere ved at slippe af med hoste end ikke-rygere, hvorfor rygere også oftere oplever at blive syge med vedvarende hoste med slim, når de er blevet smittet med en virus. Hoste der varer mere end 8 uger, betegnes som vedvarende hoste. 

Gode råd mod vedvarende hoste med slim

Har du vedvarende hoste med slim, og er du ryger, anbefales det at du stopper med at ryge, da rygning er med til at irritere lungerne. Generelt skal du huske at drikke godt med væske, så du holder både din krop hydreret og din hals fugtig. 
Er du meget generet af din hoste om natten, kan du prøve at sove højere med hovedet ved at ligge på en ekstra hovedpude. 

Behandling og lindring af hoste med slim i flere uger

Slimløsnende midler kan fremme produktionen og transporten af slimen i luftvejene, eventuelt ved at gøre slimen mere tyndtflydende. Herved lettes ophostningen af slim. De anvendes ved sygdomme med rigelig slimproduktion i luftvejene, specielt hvis slimen er sej og vanskelig at hoste op. Mucolysin®  løsner slimen i hals og lunger og gør den lettere for dig at hoste op. 


Nedenfor kan du læse 6 gode råd, som også kan være med til at lindre og løsne hoste og slim i halsen, så du kan få det bedste ud af din hverdag selvom du hoster. 

  • Drik rigeligt med væske. F.eks. vand, juice, te med honning. Væsken er med til at opløse en del af slimen. 
  • Spyt slimen ud. Hoste er lungernes rensesystem, så sørg for at ”bære skraldet ud”.
  • Sov med hovedet højt. Hermed hæves halsens niveau, og slimen holder sig nede i lungerne.
  • God håndhygiejne. Brug hånddesinfektionssprit efter hoste for at begrænse smitte. 
  • Stop med at ryge. Tobaksrøg irriterer lungerne. Det er sværere for rygeres lunger at rense sig selv.
  • Kontakt lægen med det samme hvis din hoste ledsages af brystsmerter og vejrtrækningsbesvær.