It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

EL ALLERGI

El-allergi


Mange danskere lider af en eller anden form for allergi. Man anslår at ca. en million danskere lider af en form for høfeber. Det er i denne kategori at man også finder allergi overfor el.  

El-allergi er en såkaldt luftvejsallergi, hvor du får en allergisk reaktion når du indånder luftbårne stoffer som du ikke kan tåle f.eks. pollen. Faktisk er el ikke kun ét træ, men er en samlet betegnelse for flere træer i den danske natur.

Elle træer er et træ, der hører til i birkefamilien, og som har ca. 35 træer beslægtet. Heriblandt rødel, gråel osv. Da der netop findes 35 træer i elle familien, er der også en relativ høj udbredelse af elle træer i Danmark, her er et af de mest udbredte rødel, der er et træ der trives godt i vand.

Hvad er symptomerne på el-allergi?

Der er en del symptomer på El-allergi som du skal holde øje med. For en luftvejsallergi som el allergi, skal du holde øje med om du får følgende symptomer:

 • Gentagne nys
 • Tilstoppet næse
 • Kløe i næse og øjne
 • Løbende næse og øjne
 • Træthed og dårlig søvn.

Det er individuelt, hvornår, hvor meget og hvordan man får en allergisk reaktion. Derfor er det vigtigt, at du holder godt øje med disse symptomer, så du er sikker på, hvad du reagerer på, når du reagerer på det.

Hvad kan forværre din el-allergi?

Personer, der er overfølsomme overfor birkepollen, kan godt reagere på pollen fra elle træer, dette gør pollensæsonen for birkeallergikere kan blive længere. Elletræer producerer MEGET pollen, og eksperter anslår, at rød-el producerer op mod 4.4 millioner pollen pr. rakkel.

Nogle af de ting du selv kan gøre for at forebygge din pollenallergi er, at mindske din eksponering for luftbåren pollen- selvom det er svært. Så en af de bedre måder du kan minimere din el-allergi på er ved at tørre tøj indenfor i tørretumbleren- så det ikke får pollen på sig.

Sæsonen for el-allergi

Sæsonen for pollen fra elle træer starter som oftest i de helt tidlige forårsmåneder, og topper derefter i marts måned.

Hvordan diagnosticerer man el-allergi? – Priktest eller blodprøve

Du kan ikke diagnosticere dig selv med allergi overfor elle træer, det er derfor du skal tage til lægen og blive udredt for, hvad det er du er allergisk overfor. Lægen stiller diagnosen på baggrund af din sygehistorik og de symptomer du fortæller om. Den endelige diagnose stiller lægen enten ved en priktest, eller en blodprøve.

 • Priktesten er en allergitest, hvor lægen påfører små stik på huden, der indeholder allergener. Din hud vil reagere efter ca. 15 min, hvis du er allergisk.
 • Blodprøven afslører om dit blod indeholder specifikke antistoffer. Dette kræver dog at din blodprøve bliver sendt til et laboratorium for at blive undersøgt.

Forebyggelse og behandling af el-allergi med antihistaminer

Du kan tage antihistaminer når du kan mærke din allergi. Disse kan du få i håndkøb på apoteket. De fungerer på den måde at de går ind og blokerer for histaminens virkning i kroppen, der altså er det stof, der giver dig en overfølsomhedsreaktion i kroppen.

Når en, der er allergisk overfor el, bliver eksponeret for pollen fra El, reagerer immuncellerne ved at frigive en masse stoffer inklusiv histamin. Det er derfor godt at tage antihistaminer, inden man får symptomer på sin allergi. For så kan antihistaminerne nå at virke præventivt, før histaminet frigives i kroppen.

Anti-allergisk lægemiddel, der indeholder antihistamin.

Det anvendes til behandling af øjne- og næse symptomer ved allergisk snue og høfeber samt symptomer ved nældefeber. Virkningen begynder indenfor ½-1 time og varer ca. 24 timer.

Hvis du lider af høfeber, allergiske snue eller helårssnue kan den anbefalede dosis af Alnok® forbedre din livskvalitet.

Ikke-sløvende antihistamin, som indeholder desloratadin. 

Desloratadine Sandoz® er et ikke-sløvende antihistamin, som indeholder desloratadin.

Det lindrer symptomer ved høfeber og allergisk snue, som f.eks. nysen, løbende eller kløende næse eller kløe i ganen.
Ved behandling af nældefeber lindrer det symptomer som kløe og kløende udslæt.

Virkningen indtræder efter ca. 30 min og varer et helt døgn. Desloratadine Sandoz® hjælper dig med at genoptage dine normale daglige aktiviteter og søvn.

Kan man selv gøre noget for at lindre eller forebygge el-allergi?

El-allergi er som sagt over en relativt kort periode, og det er selvfølgelig vigtigt at du her følger med i dagens pollental, hvis du er allergisk overfor el.

Som ved mange andre allergier gælder det om at man ikke eksponerer sig selv for det man er allergisk overfor mere end højest nødvendigt. Men da allergi overfor elle træer er luftbåren, bliver det naturligvis svært at undgå eksponering 100% ved at holde sig indendøre. Man kan dog hjælpe sig selv ved, ikke at have vinduer åbne hele dagen- og tage antihistaminer præventivt.

Nedenfor får du 11 tips til, hvordan du undgår elpollen.

 1. Skift tøj et par gange om dagen, særligt hvis du har været et sted med meget elpollen.
 2. Husk medicinen. Korrekt brug af medicin kan mindske dine symptomer.
 3. Undgå eller begræns udendørsaktiviteter, hvis du lider af svære symptomer.
 4. Brug af solbriller kan mindske pollen i dine øjne.
 5. Vask eller skyl dit hår inden sengetid.
 6. Tag gerne et ekstra brusebad. Når du bevæger dig udenfor får du pollen på dig, så vask dig hellere en gang for meget, end en gang for lidt. Husk især at vaske dit hår lidt oftere end du plejer.
 7. Luft grundigt ud tidlig morgen og sen aften, hvor antallet af pollen i luften er mindst.
 8. Gør grundigt rent en gang om ugen, så den pollen, som sidder i støvet, fjernes.
 9. Undgå skoven, når der er fugtigt eller lige har regnet.
 10. Hold bilens døre, soltag og vinduer lukket for at mindske indtaget af pollen.
 11. Skyl trampolinen – pollen samler sig på store flader og bliver hvirvlet op, når der hoppes.

Download de gode råd som pdf her 

Alnok
Alnok

Antihistamin/Anti-allergisk lægemiddel
Tabletter til voksne
Oral opløsning til børn fra 2 år
Lindrer allergiske næse- og øjensymptomer
Lindrer kronisk nældefeber

Desloratadine
Desloratadine Sandoz

Antihistamin/Anti-allergisk lægemiddel
Tabletter til voksne
Oral opløsning til børn fra 1 år
Lindrer symptomer ved høfeber, helårssnue
Lindrer kronisk nældefeber