It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Om forkølelse og hoste

De fleste af os kender det – først løber næsen, og så begynder man at hoste. Den hyppigste årsag til hoste er forkølelse. 

Det er en ubehagelig følelse at genere andre med sin forkølelse og hoste. Man føler sig utilpas og ønsker at hosten skal forsvinde så hurtigt som muligt. 

Hvorfor hoster man? 

Hoste er et fysiologisk fænomen, der har til formål at fjerne slim og fremmedlegemer fra luftvejen. Hosten kan være tør eller produktiv (med opspyt/slim). Hoste ses i større eller mindre omfang ved næsten alle lungesydomme (infektioner i næse, bihuler, bronkier eller lunger, astma, kronisk obstruktiv lungesygdom, tumorer).  

Hoste ses ofte ved forkølelse og årsagen er ofte en banal luftvejsinfektion. Men hoste kan også være første symptom på mere alvorlig sygdom. Derfor skal du, hvis du hoster over længere tid, søge læge.

Har du en tør hoste?

Hvis du hoster uden opspyt (slim) i en kortere periode er det som oftest pga en forkølelse. Hvis du har en tør hoste over længere tid kan det skyldes astma.

 

Hoster du slim op? 

Opspyt (slim) er ikke et normalt fænomen og ses ofte pga betændelse i luftvejene. Det er vigtigt, at du tænker over varigheden af denne hosten, da en længere varende hosten med opspyt kan være symptom på fx. akut bronchitis.  

Hoste er et typisk tegn på irritation i luftvejene og ved forkølelse, influenza og andre luftvejsinfektioner producerer lungerne mere slim for at rense sig selv. Ofte bliver slimen dog så sej, at den er vanskelig at hoste op. Her kan behandling som løsner slimen være en fordel.

Hoster dit barn? 

Hvis dit barn hoster skal du holde øje med om der er andre symptomer på sygdom end hoste. Hvis dit barn hoster over længere tid eller har feber skal du opsøge læge. 

Hvis dit barn hoster over flere dage og har slim i hosten kand det behandles med slimløsnende hostemiddel. 

Læs mere om vores produkter der kan virke til børn fra 5 år her 

Kvinde der hoster
Barn der hoster

Hvordan behandler man hoste?

I første omgang kan man behandle ved at kravle under dynen og slappe af. Derudover kan man behandle med håndkøbslægemidler og dette er for mange nok behandling. Men varigheden af hoste er et vigtigt element i vurderingen af hvilken behandling der passer bedst til dig. Bronkitis, lungebetændelse, astma og alvorligere lungesygdomme som f.eks. KOL kan også give hoste. Derfor bør man ikke gå for længe med hoste uden at blive undersøgt af en læge. 

I håndkøb kan der købes midler som hjælper både mod Tør hoste og mod hoste med slim

Hvis man hoster pga af slim kan man købe slimløsenende hostemiddel som løsner slimen og letter hosten. Se vores produkter her

Gode råd ved hoste med sejt slim: 

Drik rigeligt med væske.

F.eks. vand, juice, te med honning. Væsken er med til at opløse en del af slimen

Stop med at ryge.

Tobaksrøg irriterer lungerne. Det er sværere for rygeres lungere at rense sig selv.

Spyt slimen ud.

Hoste er lungernes rensesystem, så sørg for at ”bære skraldet ud”.

Sov med hovedet højt.

Hermed hæves halsens niveau, og slimen holder sig nede i lungerne.

God håndhygiejne

Brug hånddesinfektionssprit efter hoste for at begrænse smitte